Terveisiä viltin alta. Nousi sitten lähestyvän loman kunniaksi lämpö. Perjantaina pitäisi lähteä viikoksi luonnon keskelle. Lähden reissuun joka tapauksessa, on sitä sen verran odotettu. Mutta se on sitten eri asia minkä verran jaksan liikkua. Eipä silti, viimeksikin olin kipeänä just ennen reissua eikä se vauhtia hidastanut. Hitto kun ei millään jaksaisi pakata. Ehkä huomenna, ei ole töihinkään asiaa.

Väsyttää, muttei viittisi millään mennä sänkyyn vielä. Kun pitää kattoa telkkariakin. Mistä tulikin mieleeni, toivottavasti olette kaikki seuranneet kaksi viikkoa sitten Ykkösellä alkanutta Prisma-dokumenttisarjaa, jossa käsitellään globaaleja ympäristöongelmia. Eilinen jakso oli loistava, siinä mietittiin kuinka pitkään nykyinen elämänmeno voi jatkua ja mitä siitä seuraa kun meitä on yhdeksän miljardia ja kaikki tavoittelee meikäläistä elintasoa. Ja meikäläiset vielä vaan korkeampaa. Mukana on kovan luokan asiantuntijoita, eilen näkemyksiään esitti mm. Jared Diamond, jonka kirjoittamista kirjoista Johannes on maininnut. Mäkin olen lukenut Romahduksen, ihan loppuun en tosin tainnut päästä. Hyvä kirja kuitenkin. Ravisteleva.

Todella mielenkiintoista nähdä miten tämä kaikki päättyy. Uskoisin, että mun arvioituna elinaikana tullaan näkemään kohtuullisen suuria muutoksia suuntaan taikka toiseen. Tai tullaankin, dokkarissa sanottiin ettei nykyinen meno yksinkertaisesti voi jatkua kuin muutaman vuosikymmenen korkeintaan, koska luonnonvaroja kulutetaan 20% enemmän kuin niitä muodostuu, ja vauhti kiihtyy. Raja tulee väkisinkin vastaan. Seuraavat massiiviset sodat käydään mahdollisesti vedestä. Surullista planeetalla, jonka pinta-alasta suurin osa on veden peitossa.

Sitä dokkarissa ei uskallettu sanoa ääneen mitä ei uskalleta sanoa muuallakaan: ihmisiä on yksinkertaisesti liikaa. Luonnon kantokyky ei kestä. Mikään tekniikan neronleimaus tai geenimaissi ei ratkaise sitä ongelmaa. Mikä valtio ja milloin uskaltaa ensimmäisenä rikkoa tabun? Kiina on ottanut ison ja kunnioitettavan askeleen syntyvyyden säännöstelyssä ajat sitten, jostain syystä se on suhteellisen vaiettu asia muualla. Intia aloitti hiljattain kannustuskampanjan, jossa palkitaan aviopareja joille ei ensimmäisen avioliittovuoden aikana ilmaannu jälkikasvua.

Veikkaan että asian ottaa lopulta kunnolla esille joko jenkit tyyliin "teitä muita on liikaa", tai sitten joku kehitysmaa, joka ei enää selviä mitenkään päin väestönkasvunsa kanssa. Saa nähdä.

Nyt sänkyyn lepäilemään.